Languages

Tools voor een duurzamere samenleving

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzamere samenleving? Als burger of als vertegenwoordiger van een bedrijf, overheidsdienst, organisatie of vereniging, ontdek hieronder de tools die u daarbij kunnen helpen. Hieronder vindt u verschillende instrumenten die door FIDO zijn ontwikkeld vóór bedrijven, organisaties, overheidsdiensten, en particulieren.

Het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling heeft een databank samengesteld met bijna 150 verwijzingen naar tools die minstens één van de volgende 4 doelstellingen nastreven:

  • sensibiliseren;
  • implementeren;
  • communiceren;
  • zich beoordelen

Samen met partners IDEA Consult en Route 2030 heeft het FIDO deze tools geselecteerd op basis van kwalitatieve elementen. Om in de databank opgenomen te worden, moeten inderdaad de tools

  • toepasbaar zijn in België;
  • mensen aanzetten tot actie;
  • niet alleen een commercieel doel nastreven.

Om je opzoeking te verfijnen, kan je zelf een aantal criteria ingeven, zoals de taal van de tool, de doelgroep, hun vereiste kennisniveau van de SDG's of het beoogde doel.

Elke tool staat beschreven in een gedetailleerde fiche waarin je ook kan zien met welk(e) duurzame-ontwikkelingsdomein(en) er een link is, aan de hand van de 5 P’s: People, Planet, Peace, Prosperity, Partnership.

Er is ook speciale aandacht besteed aan het “leave no one behind” principe.  Een specifieke verwijzing naar dit principe geeft een directe indicatie of er rekening mee is gehouden bij het bedenken van de tool. En wanneer we dit konden nagaan, of er expliciet of impliciet rekening mee werd gehouden.

Bekijk deze SDG-toolkit op de website SDGs.be.

En als jij ook een SDG-tool kent die een plaats verdient in deze database, laat dit dan zeker weten via info @ sdgs.be.


Sommige van de tools die geselecteerd zijn voor opname in de bovenstaande database zijn rechtstreeks ontwikkeld door de FIDO. Om deze makkelijker toegankelijk te maken, hebben we ze hieronder gerangschikt volgens hun doelpubliek:

  • tools voor overheidsdiensten
  • tools voor bedrijven en organisaties
  • tools voor particulieren

TOOLS VOOR IEDEREEN

     

Velen van ons moeten een evenement organiseren, of het nu deel uitmaakt van ons werk of niet: een conferentie, een seminarie, een zakendiner, een tentoonstelling, een festival,...
Maar we zijn ons niet altijd bewust van de impact die dit evenement kan hebben op de maatschappij, de economie of het milieu.
Deze tool zal je helpen om deze impact in te schatten en te begrijpen wat je kan doen om je evenement duurzamer of (maatschappelijk) verantwoord te maken, zodat het zo weinig mogelijk schade toebrengt aan het milieu, en positieve sociale en economische impact heeft. 
De tool bevat een reeks thematische vragen over alle aspecten van duurzame ontwikkeling. Als je niet direct over alle gevraagde informatie beschikt, kan je op elk moment stoppen met het invullen van de vragenlijst en de cateraar, locatiemanager, hotelmanager, etc. om meer informatie vragen.

    

De website www.gidsvoorduurzameaankopen.be  is in de eerste plaats gericht op aankoopverantwoordelijken van overheidsdiensten. De gids biedt hen belangrijke ondersteuning bij hun inspanningen om bij overheidsopdrachten rekening te houden met duurzame ontwikkeling.
De gids biedt in de vorm van factsheets toegang tot een schat aan informatie over een breed scala aan producten en diensten, waarbij de nadruk ligt op de innovatieve, ecologische en sociale aspecten van overheidsopdrachten. De factsheets houden dus rekening met de wettelijke vereisten inzake overheidsopdrachten.
Ze kunnen echter ook een interessante inspiratiebron zijn bij het opstellen van bestekken of het aanvragen van duurzame producten en diensten voor aankopers die niet aan de overheid verbonden zijn.
   

    

 

 

 

Business and Human rights tools

Met de ontwikkeling van een praktische, toegankelijke, gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke gids voor Belgische KMO's reikt het FIDO de nodige informatie en richtlijnen aan voor ondernemers die zich vertrouwd willen maken met het begrip zorgplicht en dit in hun activiteiten willen implementeren en integreren.
KMO’s kunnen deze online gids gebruiken om:
hun eigen productie- en waardeketen te leren kennen,
te leren hoe zij mogelijke risico's in deze keten op economisch, sociaal en milieugebied kunnen identificeren,
hun invloedssfeer af te bakenen
te ontdekken hoe zij hun impact binnen deze invloedssfeer kunnen vormgeven om de risico's te verminderen en hun ketens te verduurzamen.
Op de website kunnen KMO’s ook met een zelfevaluatie aan de slag die aantoont, wat hun verplichtingen zijn, wat ze al hebben bereikt en waar ze verdere actie moeten ondernemen.

Dit instrumentarium biedt een toegankelijke en gebruiksvriendelijke set van instrumenten aan om organisaties (en hun belanghebbenden) te begeleiden bij hun mensenrechtenverplichtingen in het kader van hun activiteiten.
Met deze Toolbox kan u ook uw basiskennis van het onderwerp testen.
   

    

Hoe kun je een doeltreffende toegang tot de rechtspraak verkrijgen? Waar kun je steun of rechtsbijstand bekomen om je rechten te doen gelden? Wie zijn de sleutelactoren die bevoegd zijn in dit domein? Wat is de meest geschikte procedure?
Dit zijn maar enkele vragen waarop de brochure "Toegang tot remediëring in België" een pragmatisch en zo volledig mogelijk antwoord wenst te geven om een doeltreffende toegang te garanderen tot de beroepsmechanismen die ter beschikking staan van de slachtoffers van mensenrechtenschendingen.  
Ook beschikbaar in het EN & DE.
 
 
 
 

Rapportagetools voor overheidsdiensten

 

 

   

 

 

 

Actieplan DO met betrekking tot opdrachten en beleid van de FOD - Handboek