Languages

Wil je actie ondernemen? Op www.sdgs.be vind je alle SDG-tools die je nodig hebt!

Je bent ondernemer, leerkracht, animator, ambtenaar. Je zet je al in voor duurzame ontwikkeling of het thema ligt je nauw aan het hart. Je wil iets doen in je professionele omgeving. Maar je weet niet hoe eraan te beginnen… In de gloednieuwe databank van SDG-tools die het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) zopas op z’n website (www.sdgs.be) heeft gepubliceerd, vind je zeker wat je zoekt.

Onder de rubriek “SDG Tools” vind je deze databank met bijna 150 verwijzingen naar tools die minstens een van de volgende vier doelstellingen nastreven: sensibiliseren, implementeren, communiceren, zich evalueren. Samen met partners IDEA Consult en Route 2030 heeft het FIDO deze tools geselecteerd op basis van kwalitatieve elementen:

  • ze zijn toepasbaar in België;
  • ze zetten aan tot actie;
  • ze streven niet alleen een commercieel doel na.

Om je opzoeking te verfijnen kan je zelf een aantal criteria ingeven, zoals de taal van de tool, de doelgroep, het vereiste kennisniveau van de SDG’s of het beoogde doel.

Elke tool staat beschreven in een gedetailleerde fiche waarin je ook kan zien met welk(e) duurzame-ontwikkelingsdomein(en) er een link is, aan de hand van de 5 P’s: People, Planet, Peace, Prosperity, Partnership.

In onze analyse hebben we ook heel speciaal aandacht besteed aan het “leave no one behind”- principe.  Een specifieke verwijzing naar dit principe geeft een directe indicatie of er rekening mee is gehouden bij het bedenken van de tool. En wanneer we dit konden nagaan, of er expliciet of impliciet rekening mee werd gehouden.

Ken jij een SDG-tool die nog ontbreekt in deze databank, laat dit dan zeker weten via info@sdgs.be.

Meer informatie: