Languages

Orange The World: samen tegen geweld tegen vrouwen

In 2023 werd elke 10 minuten een vrouw opzettelijk gedood door haar partner of een familielid. Daarom vraagt de UNiTE-campagne tijdens de 16 Dagen van Activisme tegen Gendergeweld aandacht voor de alarmerende escalatie van geweld tegen vrouwen, onder het thema: “Elke 10 minuten wordt een vrouw vermoord. #NoExcuse. UNiTE om een einde te maken aan geweld tegen vrouwen”.

Deze jaarlijkse internationale campagne start op 25 november, de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, en eindigt op 10 december, de Dag van de Mensenrechten. Het is een gelegenheid om engagementen nieuw leven in te blazen, beleidsmakers ter verantwoording te roepen en hen op te roepen tot actie, nu de wereld dichter bij het 30-jarig jubileum komt van de goedkeuring van de Beijing Declaration and Platform for Action in 2025, een visionaire toezegging en plan om gendergelijkheid en de rechten van vrouwen en meisjes overal ter wereld te bereiken. Zonder het beëindigen van geweld tegen vrouwen en meisjes kan de wereld de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen niet bereiken. Dit geweld blijft bijgevolg een groot obstakel voor gendergelijkheid.

Feiten over geweld tegen vrouwen en meisjes

Feminicide verwijst naar gendergerelateerd fataal geweld tegen vrouwen en meisjes. Het is een universeel probleem en de meest brute, zichtbare en extreme uiting van geweld tegen vrouwen en meisjes. De bagatellisering van geweld - of het nu gaat om huiselijk geweld, intimidatie op het werk of in de openbare ruimte, of zelfs digitaal geweld - leidt tot een cultuuromgeving waarin vrouwen worden misbruikt en opzettelijk gedood, vaak ongestraft.

Vrouwen en meisjes lopen een groter risico om thuis te worden vermoord: 55% van de moorden op vrouwen werd in 2022 gepleegd door intieme partners of familieleden, tegenover 12% van de moorden op mannen.

Buitenshuis zijn vrouwen niet veiliger. Vrouwen in de publieke sfeer, waaronder politici, mensenrechtenverdedigers en journalisten, zijn vaak het doelwit van opzettelijke gewelddaden, zowel online als offline, sommige met dodelijke afloop.

Studies tonen aan dat tussen 16% en 58% van de vrouwen wereldwijd te maken heeft met gendergerelateerd geweld dat wordt gefaciliteerd door technologie, vooral jonge vrouwen worden hiermee geconfronteerd.

In de context van conflicten, oorlog of humanitaire crisissen is 70% van de vrouwen slachtoffer van gendergerelateerd geweld.

Hoe geweld tegen vrouwen voorkomen

Feminicide is vaak het resultaat van herhaalde en escalerende episodes van gendergerelateerd geweld, wat betekent dat het kan worden voorkomen als de eerste tekenen van geweld effectief worden aangepakt.

#NoExcuse: Laten we actie ondernemen om geweld tegen vrouwen te stoppen

  • Een einde maken aan straffeloosheid door te pleiten voor wetten en beleid die daders ter verantwoording roepen.
  • Nationale actieplannen goedkeuren, implementeren en financieren om geweld tegen vrouwen en meisjes te beëindigen. Deze plannen bepalen de beleids- en investeringsbeslissingen die regeringen nemen.
  • Investeer in vrouwenrechtenbewegingen, die oplossingen bieden om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen.

Iedereen heeft een rol te spelen in het beëindigen van misbruik van en moord op vrouwen.

  • Regeringen kunnen wetten en nationale actieplannen aannemen en uitvoeren om geweld tegen vrouwen te voorkomen, vrouwen en meisjes te beschermen en te investeren in vrouwenbewegingen, preventieprogramma's en diensten die slachtoffers ondersteunen. Landen die wetten hebben aangenomen om huiselijk geweld te beëindigen, hebben lagere percentages intiem partnergeweld (9,5% versus 16,1%).
  • Bedrijven en instellingen kunnen een nultolerantiebeleid invoeren voor alle vormen van geweld tegen vrouwen en overlevenden actief ondersteunen. Het is nu tijd om het bewustzijn te vergroten en evenementen te organiseren waarbij de kleur oranje wordt gebruikt en om zich uit te drukken, zowel online als offline, met de hashtags #NoExcuse en #16Days.
  • Individuen kunnen hun creativiteit gebruiken om een boodschap van nultolerantie voor geweld tegen vrouwen en meisjes te verspreiden, bij leiders te pleiten voor het aannemen en uitvoeren van wetten en beleid, lokale vrouwenorganisaties te steunen en te doneren, en bewustzijn te creëren via #NoExcuse campagnemateriaal in foyers, scholen, gemeenschappen en op digitaal vlak.

Betoging in Brussel op zondag 24 november

Op zondag 24 november wordt vanaf 12 uur 's middags op het Poelaertplein in Brussel een nationale betoging tegen gendergerelateerd geweld georganiseerd door het Mirabal-platform, dat meer dan honderd organisaties uit het maatschappelijk middenveld verenigt. Sinds de oprichting in 2017 organiseert het platform elk jaar een manifestatie rond 25 november, de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Deze keer ligt de focus op seksueel geweld tegen kinderen, waartegen feministische verenigingen oproepen tot een nationaal actieplan, en op internationale solidariteit.


Meer informatie

16 Days of Activism: #NoExcuse. UNiTE to End Violence against Women

Betoging Stop seksistisch en seksueel geweld