Languages

Duurzame Evenementen

Een duurzaam of verantwoordelijk evenement houdt rekening met het milieu en heeft een positieve invloed op onze maatschappij en economie. Wij zijn ons niet altijd bewust van de impact van een evenement op onze maatschappij en economie. De duurzame evenementen-tool brengt hier verandering in.

Er zijn uiteraard verschillende definities van een verantwoordelijk of duurzaam evenement, maar ze hebben allemaal een aantal punten gemeen :

  • zo weinig mogelijk negatieve gevolgen voor het milieu;
  • positieve gevolgen op sociaal en economisch vlak;
  • zorg voor duurzaamheid bij elke stap, op ieder vlak;
  • sensibilisering van de dienstverlener en van de deelnemers voor de geleverde inspanningen

Het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) heeft een methodologische gids opgesteld waarin alle praktische aspecten van het organiseren van een evenement worden besproken. U zult ontdekken dat er veel manieren zijn om duurzaamheidscriteria in te voeren in het beheer van een evenement.

Het FIDO heeft ook een online tool ontwikkeld waarmee u de mate van duurzaamheid van uw evenement kan beoordelen. Door het online formulier in te vullen, kan u de impact van uw evenement meten en de duurzaamheidsaspecten identificeren waarmee u de organisatie ervan kan verbeteren.

Om verder te gaan :